Met de wagen naar Parijs? Bestel jouw crit’air vignet op tijd!

Het Crit'Air vignet is een milieusticker die vereist is voor alle voertuigen die in bepaalde stedelijke zones in Frankrijk rijden, waaronder Parijs. Het systeem werd ontworpen om de luchtkwaliteit te verbeteren door de toegang tot de binnenstad te beperken voor de meest vervuilende voertuigen.

Hoe werkt het vignet?

  • Classificatie van voertuigen: voertuigen worden geclassificeerd in zes categorieën, van 0 tot 5, gebaseerd op hun emissieniveau en het bouwjaar. Elk type krijgt een kleurcode, waarbij de groenste (elektrische en waterstofvoertuigen) categorie 0 is, en de meest vervuilende categorie 5 is.

  • Verkeersbeperkingen: afhankelijk van de luchtkwaliteit en andere omstandigheden kunnen bepaalde categorieën voertuigen worden verboden om tijdens bepaalde uren de stad binnen te rijden.

  • Zone à Faibles Émissions (ZFE):Parijs heeft een 'Lage-Emissiezone' waar binnen bepaalde tijden alleen voertuigen met een bepaalde Crit'Air categorie of beter zijn toegestaan. Voertuigen die door de 79 gemeenten van ‘Grand Paris’ rijden, zijn verplicht om een geldig ecovignet te tonen. Voertuigen met een categorie 4 (donkerrood) of categorie 5 (grijs) sticker zijn niet toegestaan om op weekdagen tussen 8 uur 's ochtends en 20 uur 's avonds te rijden of te parkeren.

  • Verplichting? Algemeen is het vignet enkel verplicht als je de zone inrijdt tussen 8 uur ’s morgens en 8 uur ’s avonds van maandag tot en met vrijdag. Tijdens het weekend (startende vanaf vrijdagavond 8 uur) heb je dus geen vignet nodig om in de zone te mogen rijden. De milieuzone in Parijs omvat het gebied binnen de A86 en een paar gebieden net buiten de A86 (klik hier voor een kaartje). De A86 zelf valt buiten de zone. Dieselvoertuigen met Euronorm 3 of minder mogen niet in de zone rijden. Vanaf 1 januari 2025 mogen enkel nog wagens met vignet categorie 0, 1 en 2 in de zone rijden. Dieselvoertuigen met Euronorm 4 of minder en benzinevoertuigen met Euronorm 3 of minder mogen dan niet meer in de zone rijden.

  • Ook voor parkeren: het is belangrijk te benadrukken dat de restricties van het Crit'air-systeem niet alleen van toepassing zijn op het rijden, maar ook op parkeren binnen de milieuzones. Dit is een vaak over het hoofd gezien aspect van de regelgeving, maar essentieel voor het handhaven van de luchtkwaliteitsdoelstellingen.

  • Boetes: niet-naleving van deze regels kan leiden tot aanzienlijke boetes. Voor personenwagens en lichte voertuigen bedraagt de boete 68 euro, terwijl voor vrachtwagens een boete van 135 euro geldt. Deze boetes kunnen verder stijgen als ze niet binnen 45 dagen worden betaald. Handhaving gebeurt voornamelijk via verkeers- en parkeercontroles door verkeersambtenaren en de politie.

Aanvraag vignet

  1. https://www.certificat-air.gouv.fr/

  2. Aanvraagproces: Het vignet kan online worden aangevraagd via de officiële Franse website. Voertuigeigenaren moeten hun registratiegegevens, waaronder het kenteken en de datum van eerste inschrijving, opgeven. Zorg zeker dat je alle autopapieren bij de hand hebt. Het proces zit ook echt niet intuïtief in elkaar :-( Let op, het kan toch vlot 1 à 2 weken duren vooralleer je je vignet hebt.

  3. Kostprijs: het vignet kost €3,77 (april 2024) en is geldig zolang het voertuig geregistreerd blijft op hetzelfde kenteken.

Niet alleen in Parijs

Het vignet is ook geldig in andere Franse metropolen. Het loont dus sowieso de moeite om het aan te schaffen.

(Bron onderstaande info: VAB)

Reims: Vignet verplicht in het stadscentrum en twee grote toegangswegen (klik hier voor een kaartje). Dieselvoertuigen met Euronorm 3 of minder mogen niet in de zone rijden. Vanaf 2024 zijn ook dieselvoertuigen met Euronorm 4 en benzinevoertuigen met Euronorm 3 of minder niet meer welkom.

Straatsburg (Strasbourg): Vignet verplicht in de milieuzone die 33 gemeenten omvat (klik hier voor een kaartje). De snelwegen A4 en A35 behoren niet tot de zone. Dieselvoertuigen met Euronorm 2 of lager mogen niet in de zone rijden. Vanaf 2024 zijn ook dieselvoertuigen met Euronorm 3 niet meer welkom.

Rouen: Vignet verplicht in Rouen en 12 omliggende gemeenten (klik hier voor een kaartje). Dieselvoertuigen met Euronorm 3 of minder mogen niet in de zone rijden.

Lyon: Vignet verplicht in de hele stad, inclusief voorstad Villeurbanne en Caluire-et-cuire (klik hier voor een kaartje). De doorgaande snelwegen vallen buiten de zone. Dieselvoertuigen met Euronorm 2 of lager mogen niet in de zone rijden. Vanaf 2024 zijn ook dieselvoertuigen met Euronorm 3 niet meer welkom.

Montpellier: Vignet verplicht in het stadscentrum en 10 aangrenzende gemeentes (klik hier voor een kaartje). Dieselvoertuigen met Euronorm 2 of lager mogen niet in de zone rijden. Vanaf 2024 zijn ook dieselvoertuigen met Euronorm 3 niet meer welkom.

Toulouse: Vignet verplicht in de milieuzone die valt binnen de périphérique van Toulouse die gevormd wordt door de snelwegen A61, A62 en A620. Deze snelwegen zelf vallen buiten de zone (klik hier voor een kaartje). Dieselvoertuigen met Euronorm 3 of minder mogen niet in de zone rijden. Vanaf 2024 zijn ook dieselvoertuigen met Euronorm 4 en benzinevoertuigen met Euronorm 3 of minder niet meer welkom.

Marseille: Vignet verplicht in een deel van het centrum van Marseille (klik hier voor een kaartje). Dieselvoertuigen met Euronorm 2 of lager mogen niet in de zone rijden. Vanaf 1 september 2023 zijn ook dieselvoertuigen met Euronorm 3 niet meer welkom.

Nice: Vignet verplicht in een deel van het centrum van Nice, inclusief de Promenade des Anglais (klik hier voor een kaartje). Dieselvoertuigen met Euronorm 2 of lager mogen niet in de zone rijden. Vanaf 2024 zijn ook dieselvoertuigen met Euronorm 3 niet meer welkom.

Grenoble: Vignet verplicht vanaf juli 2023 in Grenoble en 12 omliggende gemeenten (klik hier voor een kaartje). De doorgaande snelwegen vallen buiten de zone. Dieselvoertuigen met Euronorm 2 of lager mogen niet in de zone rijden. Vanaf 2024 zijn ook dieselvoertuigen met Euronorm 3 niet meer welkom.

Rijsel (Lille): Vignet verplicht bij extreme luchtvervuiling in Lille, Hellemmes, Lomme, Lambersart, La Madeleine, Lezennes, Marcq en Baroeul, Marquette-lez-Lille, Mons-en-Baroeul, Ronchin, Saint André-lez-Lille en Sequedin. Alleen voertuigen met vignet 0, 1, 2 of 3 mogen dan in deze zone rijden. In gevallen van hoge luchtverontreiniging gelden er verkeersbeperkingen, inclusief het centrum van Lille. Enkele doorgaande snelwegen (A1, A25, A22) vallen buiten de zone. Vanaf 2025 komt er een vaste milieuzone.

Valence: Vignet verplicht bij extreme luchtvervuiling. Duurt de vervuiling langer dan twee dagen, dan mogen alleen voertuigen met een vignet 0, 1, 2 en 3 de zone in. De zone kan het hele departement Drôme beslaan en ook de snelweg A7 kan tot de zone behoren.

Clermont-Ferrand: In eerste instantie wordt de snelheid verlaagd. Blijft de vervuiling lange tijd aanhouden, dan mogen enkel nog wagens met een vignet in de zone rijden. De zone kan het hele departement Puy-de-Dôme beslaan.

Rennes: Vignet verplicht bij extreme luchtvervuiling. Alleen voertuigen met een vignet 0, 1, 2 en 3 mogen dan de zone binnen de ring van Rennes in.

Vorige
Vorige

Ontdek Parijs vanaf de Seine met de Batobus

Volgende
Volgende

2e | Pizzeria Popolare